How To Install Java on Your New Java-less macOS

By mean “new” here is macOS Catalina & Big Sur. And I just finished (finally) fresh install my MacBook Pro with Big Sur 11.4. Bye Catalina.

As widely known, Oracle announced that the Oracle JDK 8 builds released after JAN 2019 will not be free for commercial use. Since OS X 10.7 Java is not (pre-)installed anymore. Well, I’m not a fan of Java myself (i stop using it after Java 1.6 i guess). But since I’m also tinkering with Android (and Kafka), I have no choice but put Java in my dev machines.

Instead using Oracle’s, I will use OpenJDK.

There are several ways to install OpenJDK to your Mac.

  1. Simply install the prebuilt OpenJDK binary.
  2. Install via homebrew
  3. Compile the source codes your self :P

Let’s use the easiest one. Option #1.

Adoptium is one of the best places to find prebuilt OpenJDK binaries. And as i write this article the lates LTS version is OpenJDK 11.0.12+7.
For you information, Adoptium previously was known as AdoptOpenJDK. The project’s goal was for providing the Java community with rock-solid runtimes and associated tools that can be used free of charge, without usage restrictions on a wide range of platforms. Later on, on June 2020 (cmiiw) AdoptOpenJDK moved to Eclipse Foundation and change the brand to Eclipse Adoptium Project.

  • Click on the OpenJDK installer as shown above. The installation window will appear and you just need to follow the instructions.
Installer’s welcome page
Software License Agreement
Finish installation
  • After finish, you need to verify the installation using command java -version
    It should be returning the information as shown below.
java version check
  • Almost done. Your Java base installation directory will be located in /Library/Java/JavaVirtualMachines/temurin-11.jdk/Contents/Home and that should be the value of your JAVA_HOME environment variable. Don’t forget to put it in your ~/.zshrc or ~/.bash_profile file depending on whatever shell you’re using.
JAVA_HOME variable

That’s it. Done.

[#31DaysOfDecember] 21 – For Sale

Plan to sell these gadgets.

All in good conditions and complete set with box etc, better check your self :) You can email me at nuri dot abidin at gmail dot com or Line-me/mention me in twitter @nurikidy

Nikon D600 & Nikkor Lenses

It’s hard, but I’m using my Fuji more and practically this FX Nikon only used for photo studio only. D600 will be a package with 3rd party battery grip and additional battery. Lenses are sold separately.

Fujifilm X-100s

4 continents, many immigration stamps in my passport, 1 camera. Including hoods, leather case, 2 additional batteries.

Traktor Kontrol Z1 

IDR 1.8 mio full set in very very mint condition :)

macbook air is not included :) it’s sold separately :)

last update: June 16, 2015

Welcome Firefox v30

#CariMukaKatanya :D
Available for Mac, Windows and Android near you :)

10 Juni kemarin Mozilla mengumumkan versi terbaru Firefox v30.
Nah, apa saja yang ditawarkan oleh browser open-source berusia 10 tahun ini di versi terbarunya?

android-fx30-2

Firefox v30 for Android

Sebenarnya ga banyak sih update yang ditawarkan, dibandingkan versi 29 yang secara tampilan dah beda banget.

  • Terdapat tombol baru yang memudahkan kita untuk akses ke bookmark, social, dan history
  • GStreamer 1.0 yang akan memanjakan pengguna Linux untuk dapat mengakses video H.264 via browser seperti halnya AAC dan MP3
  • Plugin yang tidak ada di whitelist plugin Firefox atau bukan bagian dari extension browser ga akan aktif secara otomatis.
  • Buat para developer, background-blend-mode akan aktif by default dan waktu menampilkan error stack nomor kolomnya akan tampil juga.
  • Firefox 30 untuk Android menampilkan tombol Quickshare baru dan juga versi lokal baru (termasuk di dalamnya versi Indonesia, Malaysia, Latvia dan Belarusia). Loading pagenya juga mengalami perbaikan yang cukup bagus di jaringan 3G

Detil perubahan apa saja yang telah terjadi di versi ini dibandingkan sebelumnya bisa dibaca di sini. Info buat para developer terkait perubahan-perubahan di versi 30 bisa dibaca di sini.

Nah, versi berapa Firefox kalian saat ini? Ayo update ke versi 30 \^_^/

How to Create OS X 10.9 Mavericks Bootable Installer

install-mavs-00a

So, Apple’s latest Mac OS X 10.9 finally released with codename Mavericks.

Like the previous 2 version (Lion 10.7 & Mountain Lion 10.8), Mavs doesnt ship on a disc. it’s available only as an installer app downloadable from the Mac App Store. The installer it self needs no bootable installation disc. But it cant stop you for having a bootable Mavericks installer, right?

It will be very useful if you want to install Mavericks on multiple Macs offline.

And one more thing, users running Snow Leopard and later will be able to nab the update for free via the App Store. No additional cost.

So, i’d like to share how to create a bootable Mavericks installer on a USB stick. It’s not that difficult actually.

  1. You have to get the latest version of Mavericks installer first. Since i’ve downloaded Mavericks today (23/10/2013) from App Store, my version should be 10.9.0. The installer size is about 5.3GB. After downloading the installer a new window will appear asking you to install. Just cancel it.
    install-mavs-00c
    There’ll be at least 2 ways to create the bootable installer. Using Disk Utility and the fastest one is using a new feature built into Mavericks for creating an install drive called [highlight]createinstallmedia[/highlight]. I’ll use this method here.
  2. You need to have at least 8GB USB stick. Rename it to something you like. I name my USB Mavericks. Well it’s not to rename the drive. But since we will us Terminal to type the command, I think it will be easier for you to use a simple name for the drive. Make sure your USB is properly formatted.
    If you’re not sure about that, this is the step to prepare your USB drive.

    I use my previous ML USB installer

    I use my previous ML USB installer



    Open Disk Utility, select your USB drive and choose Erase tab

    Open Disk Utility, select your USB drive and choose Erase tab



    Choose format Mac OS Extended (Journaled)Give the name to your driveClick Erase

    Choose format Mac OS Extended (Journaled)
    Give the name to your drive
    Click Erase



    that's all, you'll have your USB ready

    that’s all, you’ll have your USB ready



    [highlight]Warning: This step will erase the destination drive or partition, so make sure it doesn’t contain any valuable data. [/highlight]
  3. Open Terminal, and type/copy paste this command
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Mavericks --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction
  4. Type your your root/admin-level account password when prompted.
  5. You’ll see the progress in the Terminal window. It will displays a textual representation of a progress bar: Erasing Disk: 0%… 10%…20%… bla bla bla. Wait until everything finished.

    I go inside the installer directory, therefore the command will be a lil bit different for you

    I browse inside the installer directory, therefore the command will be a lil bit different for you

  6. Voila! You have your bootable Mavericks-install drive.

install-mavs-banner

Desktop Market Share, August 2012

Berikut ini adalah pembagian pasar untuk desktop dari netmarketshare per akhir Agustus 2012

 Desktop Browser Share

Market Share of Internet Explorer  Internet Explorer 53.9%
Market Share of Firefox  Firefox 20.2%
Market Share of Chrome  Chrome 18.9%
Market Share of Safari  Safari 4.9%

 Desktop Operating System Share

Market Share of Windows  Windows 92.1%
Market Share of Mac  Mac 7.0%
Market Share of Linux  Linux 1.0%

 Desktop Search Engine Share

Market Share of Google  Google 82.1%
Market Share of Yahoo  Yahoo 7.0%
Market Share of Bing  Bing 4.6%
Market Share of Baidu  Baidu 4.3%

MacBook Pro Retina Display

Ini adalah tsubaki, MacBook Pro saya edisi tahun 2010. Dengan RAM 8GB, she’s still a monster now.

^_^

Nah, kali ini saya mo nulis tentang MacBook Pro edisi terbaru 2012 dari Apple yang disebut sebagai MacBook Pro Retina Display.
Swear, this is a very tempting sexy machine too bad my pocket is not so deep to get one :(

Pada gelaran WWDC 2012 kemarin, Apple memperkenalkan generasi MacBook Pro yang baru. Ini menjawab gencarnya rumor yang beredar sebelumnya akan seperti apakah keluarga Mac edisi 2012.

Why it’s so sexy?

Mengusung dimensi 15.4 inch, like my MBP. MBP Retina ini tebalnya hanya 0.71 inch , berat cuman 4.46 pound (sekitar 2.2kg) pounds. Layar Retina Displaynya punya kepadatan 220 pixel/inch dengan resolusi native mencapai 2880 x 1800 pixel. Itu lebih gede dari pada resolusi iMac 27inch. Arrrgghhhhhh
Sementara tsubaki, beratnya sekitar 2.7kg, resolusi standar cuman 1440×900. Kebayang deh betapa berat dan sempitnya layar dunia dibandingkan MBP Retina Display :(

new mbp, thinner

lebih tipis dibandingkan yang lama (slashgear.com)

Buat yang pernah mengalami perpindahan dari iPhone 3G/3Gs trus ke iPhone4 pasti dah merasakan betapa kinclongnya layar Retina Display ini. Nah bayangin hal serupa untuk ukuran layar 15.4″ instead of cuman 4″.

retina display

Retina Display (apple.com)

Power?
Mac baru ini terpasang CPU Quad Core i7 2.3GHz atau 2.6GHz dengan speed yang bisa Turbo Boost sampai 3.6GHz. Kartu grafis terbaru NVIDIA GeForce GT 650M dengan 1GB GDDR5 memory. RAM 8GB (standar yah bukan upgrade) dan pilihan 256GB atau 512GB SSD. Ada card reader SDXC dan port HDMI, kameranya 720p HD.

www.apple.com/macbook-pro

Kalau cuman cuman dokumen ama browsing sih ini bakal overspec banget. Tapi buat developer nyambi fotografer ma desainer kaya saya ini bakal jadi mobile desktop idaman. Belum lagi untuk render movie, bikin track musik, development environment dengan sekian virtual machine, layar yang legaaaaa, you name it.
opsi upgrade dari MBP Retina Display ini diantaranya:
2.7GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.7GHz [Add $250.00]
16GB 1600MHz DDR3L SDRAM
768GB Flash Storage [Add $500.00]

What is not so sexy?
Harganya bo’
$2,200 untuk yang SSD 256GB atau $2,800 untuk 512GB menjadikannya Macbook termahal yang pernah ada.
*biyuhhh*
*pegangin akal*

Durability produk Apple terbilang tangguh. Macbook white ku seri MB403 edisi 2008 sampai saat ini running very well, bahkan batre nya pun nyaris tidak berasa ada penurunan kapasitas. Yah kecuali bodi plastiknya ajah ada yang bocel karena sepertinya salah design si Apple dengan magnetic latch nya. Jadi teorinya si tsubaki ini masih bisa lari untuk 2 tahun ke depan :)

Referensi: